Ce este Sindromul de Congestie Pelvinã?

Sindromul de congestie pelvină este o afecțiune care provoacă dureri pelvine cronice femeilor. Sindromul de congestie pelvină (SCP) sau Sindromul de congestie venoasă pelvină reprezintă  în esență vene varicoase ale ovarelor.

Venele varicoase sunt cel mai frecvent observate la nivelul picioarelor și sunt cauzate de venele care devin mai puțin elastice, ceea ce duce la un flux anormal de sânge, ceea ce face ca acesta să se acumuleze în anumite zone, ducând la extinderea venelor dureroase. Acest lucru se întâmplă și cu venele pelvine în cadrul sindromul de congestie pelvină.

Potrivit Stanford Medicine, această afecțiune reprezintă 10-15% din trimiterile către ginecologi și clinicile de durere.

Simptome

Care sunt simptomele Sindromului Congestiei Pelvine?

Dacă te confrunți cu:

Dureri pelvine anormale

Dureri de spate

Urinări frecvente, dureroase

Dureri în timpul actului sexual

Vene varicoase

Senzația de picioare grele

sunt foarte mari șansele să ai Sindromul de congestie pelvină. Un diagnostic concret se poate oferi după realizarea unui RMN pelvin, CT pelvin, sau a unei  ECOGRAFII ENDOVAGINALE.

Procedura de embolizare a venelor ovariene

Standardul de aur în rândul tratamentelor care închid venele anormale este „embolizarea venelor ovariene.”

Embolizarea venelor ovariene este o procedură non-chirurgicală, care se efectuează printr-o mică tăietură în piele, sub anestezie locală. În timpul acestei proceduri, radiologul intervenționist va introduce un cateter (un tub mic) într-o venă a gâtului.

Folosind ghidarea cu raze X, un cateter mai mic este apoi ghidat în venele ovariene sau pelvine anormale. Vena anormală este apoi tratată prin introducerea unor bobine minuscule în venă și se etanșează cu un material numit agent sclerozant. Acest material este folosit și pentru a închide venele varicoase din alte părți ale corpului. Acest lucru restabilește apoi fluxul sanguin normal în organism și îmbunătățește simptomele asociate. Procedura este sigură și eficientă.

Indicația

Cum se stabilește indicația pentru embolizarea venelor ovariene?

Trebuie sã vã programați pentru o consultatie la medicul radiolog interventionist.

Veniți la consultație cu o ECOGRAFIE ENDOVAGINALÃ recentã (sub 3 luni zile) sau RMN pelvin recent.

Veniți la consultație cu rezultatul unui TEST PAPANICOLAU.

Tratament

Alte opțiuni de tratament

Histerectomia

Uneori este prezentată histerectomia ca opțiune de tratament, dar aceasta nu este ideală, deoarece venele varicoase anormale sunt lăsate în urmă. Dacă există durere cronică persistentă după histerectomie, embolizarea venelor ovariene este fie foarte dificilă, fie imposibilă.

Tratament cu hormoni

Tratamentul conservator cu hormoni este, de asemenea, o opțiune. Există câteva tratamente medicamentoase medicale care s-au dovedit a fi oarecum eficace în reducerea durerii și a dimensiunii venelor varicoase. Acest lucru nu va elimina totuși venele anormale și va necesita terapie medicală continuă.

Operația deschisă sau laparoscopică

Alte opțiuni de tratament sunt operația deschisă sau laparoscopică pentru a lega venele afectate. Ambele proceduri sunt mai invazive decât embolizarea venelor ovariene și necesită anestezie generală și o perioadă mai lungă de recuperare. Venele anormale pot fi, de asemenea, lăsate în urma și necesită intervenții chirurgicale repetate sau embolizarea venelor ovariene.

Avantaje și Beneficii

Avantajele și beneficiile embolizãrii venelor ovariene

Avantaje

  • Este o procedură minim-invazivă.
  • Se efectuează sub control radioscopic.
  • Procedura durează 30-60 minute.
  • Nu rezultă cicatrici.
  • Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12 ore.
  • Anestezia este locală, în locul puncției.
  • Riscurile sunt scăzute.
  • Spitalizarea durează 24 ore.
  • Recuperarea este rapidă.

Beneficii

  • Intervenția nu necesită zile de spitalizare.
  • Este o procedură minim-invazivă.
  • Se efectuează cu anestezie locală.
  • Nu se efectuează cusături și incizii majore.
  • Nu rezultă cicatrici.
  • Este o procedură sigură, cu riscuri scăzute.
  • Pacienta pleacă acasă cu un simplu pansament.
  • Până la 80% dintre femeile care au urmat această procedură au resimțit o îmbunătățire în 2-4 săptămâni.

Contraindicațiile embolizãrii venelor ovariene

Există și cazuri în care nu se poate realiza această procedură.

  • PREZENȚA UNEI INFECȚII – Dacă există o infecție (zona genitală) , întâi se va trata infecția respectivă, apoi se va putea realiza embolizarea.
  • ALERGIE LA IOD – în cazul în care pacienta este alergică la substanță de contrast iodată, aceasta se va înlocui cu dioxid de carbon.
  • PREZENȚA SARCINII – embolizarea se recomandă să fie efectuată înainte de a rămâne însărcinată. În timpul sarcinii este exclusă această intervenție. Mai mult decât atât, dacă nu realizează embolizarea înainte, este posibil ca fibromul să crească și să determine pierderea sarcinii.
  • SUSPICIUNE DE MALIGNITATE – trebuie îndepărtată întâi orice suspiciune legată de existența unei tumori maligne.

Programeazã-te la o consultație!

Completează cu ușurință formularul de contact, lasă-ne detaliile corecte și complete, apoi urmează să revenim cu o confirmare pentru programarea consultației.