Ce este

Angiografia perifericã

Angiografia periferică este o metodă de diagnosticare și se efectuează când există suspiciunea că ați putea avea un blocaj semnificativ în una sau mai multe artere ale circulației periferice.

Boala arterială periferica (BAP) este o afecțiune frecventă, care are drept cauză principală ateroscleroza (depunerea depozitelor de grăsime la nivelul peretilor vaselor, ceea ce duce la îngustarea arterelor respective și îngreunarea trecerii sângelui la acest nivel).

Cel mai frecvent sunt afectate arterele membrelor inferioare, mult mai rar cele ale membrelor superioare. Netratate, leziunile avansează, iar în timp se pot produce modificări importante, uneori ireversibile ale țesuturilor care primesc sânge prin vasul afectat.

Persoanele cu această afecțiune au risc crescut de infarct mocardic și de accident vascular cerebral, dar pot întâmpina și alte probleme serioase de sănătate care pot necesita tratamente agresive (de exemplu amputație de membru).

Cel mai frecvent sunt afectate arterelor membrelor inferioare. Acest lucru poate fi realizat la diferite nivele, pot fi una sau mai multe leziuni, în același timp (afectarea poate implica arterele iliace, arterele femurale, arterele poplitee, arterele tibiale). De obicei, afectarea este difuză, mai ales la persoanele diabetice, însă leziunile pot varia în gravitate.

Simptome

Principalele simptome ale bolii arterelor periferice

Dacă te confrunți cu:

Răni apărute la picioare sau degetele piciorului care nu prezintă semne de vindecare

Crampe dureroase la nivelul gambei, șoldului sau coapsei după mers/urcat scări

Senzație de frig la picior

Slăbiciune și/sau amorțeală la nivelul piciorului

Puls inadervact la nivelul picioarelor

sunt foarte mari șansele să ai nevoie de o Angiografie periferică. Ce anume cotribuie la dezvoltarea bolii vasculare periferice?

Dislipidemie

Vârsta (50+ ani)

Diabetul zaharat

Fumatul

Hipertensiunea arteriala

Obezitatea

Istoric de boală cardiacă, infarct miocardic sau accident vascular cerebral

Procedurile

Cum decurg procedurile de angiografie perifericã și angioplastie cu balon/stent perifericã?

Intervenția de angiografie de membre inferioare se face în scop diagnostic, iar angioplastia cu balon și stent se efectuează ca metodă de tratament. Se lucrează într-un mediu steril. În timpul procedurii se folosește substanță de contrast pentru a vedea arterele.

Este posibil ca pacientul să experimenteze o senzație de căldură sau de înroșire, dar aceasta este o reacție normală și va dura doar 20-30 secunde. Pacientul este acoperit cu un câmp steril. Se lucrează sub anestezie locală la locul de puncție cu Xilina 1%.

După anestezie se efectuează o mică incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurală în care se va introduce o teacă (un tub de plastic care permite manipularea echipamentului necesar intervenției).

Ulterior se administrează heparina (un medicament care previne formarea cheagurilor de sânge în timpul intervenției).

Pe teacă se introduce un ghid (un fir subțire) cu care se va traversa leziunea, apoi, urmând ghidul va fi introdus un nou cateter. Se vor efectua angiografii repetate pentru a verifica în permanență localizarea cateterelor.

Tratamentul intervențional constă în dilatarea zonei cu un balonaș și montarea unui stent (tub de dimensiuni diferite, de metal) care va menține vasul deschis la dimensiuni normale.

Nu necesită incizie chirurgicală, prin urmare pacientul va avea parte de o recuperare extrem de rapidă, cu durată foarte scurtă de spitalizare.Stenturile utilizate sunt de tipuri și dimensiuni diferite, construite din materiale precum oțel (stenturi metalice simple), aliaje de nichel, cobalt-crom, titan. Acestea pot fi acoperite și cu polimeri pe care sunt absorbite diferite medicamente, cu efect anticoagulant, antiinflamator și antiproliferativ.

Aceste medicamente au rolul de a împiedica restenozarea arterei în acel punct.

La final se verifică prin arteriografie poziția stentului și dacă există stenoză restantă. Uneori pot fi necesare dilatări la nivelul stentului, după ce acesta a fost montat în poziția dorită. Atunci când procedura se consideră încheiată, se retrag toate cateterele. Teaca mai poate fi lăsată pe loc câteva ore.

Complicații

Pot exista complicații în urma procedurii?

Procedura este una sigură, iar complicațiile sunt rare. Riscul de complicații scade dacă se asigură o pregătire corespunzatoare și o supraveghere permanentă a pacientului.

  • Reacții alergice la substanțele administrate sau la metale - crom, otel, nichel – materiale din care sunt formate stenturile
  • Reacții la anestezice – fistule arteriovenoase la nivelul puncției vasculare – mici sângerari la nivelul puncției vasculare
  • Embolie gazoasă
  • Lezarea peretului aortic sau al arterei prin care se face abordul
  • Ruptură sau disecția de aortă
  • Restenoza intrastent
  • Migrarea stentului
  • Hematom la locul puncției.

Rețineți, vă rog, faptul că boala arterial periferică este o afecțiune frecventa, care poate să fie mult timp asimptomatică. Momentul de debut al manifestarilor este uneori asociat cu existența unor leziuni severe.

Netratată, BAP poate duce la afectarea calității vieții șii poate evolua către leziuni invalidante, care uneori necesită măsuri grave (ex: amputație).De aceea, se recomandă tratamentul precoce al leziunii, care ar opri progresia bolii și va ameliora simptomele.

În acest sens, tratamentul intervențional de tip angioplastie cu balon și montare de stent în caz de boală arterială periferică este un tratament modern, minim invaziv, care permite rezolvarea într-o maniera optimă, cu recuperare rapidă și spitalizare redusă.

Programeazã-te la o consultație!

Completează cu ușurință formularul de contact, lasă-ne detaliile corecte și complete, apoi urmează să revenim cu o confirmare pentru programarea consultației.