Ce este Angiografia cerebralã

Această procedură evaluează structurilor vasculare intracraniene și facilitează diagnosticarea afecțiunilor neurovasculare. Prin intermediul acestui tip de angiografie, pot fi depistate stenoze și anomalii ale vascularizatiei cerebrale precum anevrisme, îngustări, cheaguri.

Acest studiu imagistic folosește un cateter, raze X și substanță de contrast pentru evaluarea vaselor de sânge din creier și face posibilă combinarea diagnosticului și a tratamentului în aceeași procedură.

Simptome

Care sunt simptomele angiografiei cerebrale?

Dacă te confrunți cu:

Amorțeală

Amețeli

Slăbiciune

Tulburări de vedere

Pierderea echilibrului

Lipsa de coordonare

Dureri de cap severe

Dificultăți de vorbire (afazie)

Probleme cu memoria

sunt foarte mari șansele să ai nevoie de o angiografie cerebrală. Un diagnostic concret se poate oferi după realizarea unui RMN sau a unui CT.

Procedura

Cum se efectuează Angiografia cerebrală

Angiografia cerebrală se realizeaza în laboratorul de radiologie intervențională. Procedura începe cu pacientul întins pe masă și capul imobilizat. După anestezia locală, se efectuează o mică incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurală în care se va introduce o teacă (un tub de plastic care permite manipularea echipamentului necesar intervenției).

Cel mai frecvent se utilizează abordul femural, însă uneori acest lucru se poate realiza și prin abord la nivelul arterei brahiale (incizie la nivelul plicii cotului) sau arterei radiale (incizie la nivelul încheieturii mâinii). Ulterior se administreaza heparina (un medicament care previne formarea cheagurilor de sânge în timpul intervenției).

Pe teacă se introduce un ghid (un fir subțire) cu care se va traversa leziunea, apoi, urmând ghidul va fi introdus un nou cateter. Se vor efectua angiografii repetate pentru a verifica în permanență localizarea cateterelor.

Ulterior se dilată leziunea cu ajutorul unui balonas care va fi umflat cu substanta de contrast diluata, urmand ca apoi sa se monteze stentul necesar menținerii vasului la dimensiuni normale.

La final se verifică prin arteriografie poziția stentului și dacă există stenoza restantă. Uneori pot fi necesare dilatari la nivelul stentului, după ce acesta a fost montat în poziția dorită. Atunci când procedura se consideră încheiată, se retrag toate cateterele. Teaca mai poate fi lăsată pe loc câteva ore.

Când se efectuează

Când se efectuează Angiografia cerebrală

Angiografia cerebrală este cel mai utilizată pentru a identifica sau pentru a confirma probleme cu vasele de sânge din creier. Se realizează pentru a ajuta pe medicul dumneavoastră să decidă dacă este nevoie de o procedură pentru a deschide o arteră blocată sau îngustată pentru a crește fluxul de sânge.

Fluxului sanguin la nivelul creierului care este încetinit sau oprit crește șansa de a avea un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitor (AIT). Se poate spune ca angiografia cerebrală este un studiu de simptome care ar putea semnala probleme cu fluxul de sânge la creier.

Indicația

Cum se stabilește indicația pentru embolizarea venelor ovariene?

Trebuie să vă programați pentru o consultație la medicul cardiolog.

Veniți la consultație cu un set complet de analize de sânge.

Veniți la consultație cu rezultatul la o electrocardiogramă și un doppler carotidian.

Programeazã-te la o consultație!

Completează cu ușurință formularul de contact, lasă-ne detaliile corecte și complete, apoi urmează să revenim cu o confirmare pentru programarea consultației.