Procedura
Cum se efectuează Angiografia cerebrală
Angiografia cerebrală se realizeaza în laboratorul de radiologie intervențională. Procedura începe cu pacientul întins pe masă și capul imobilizat. După anestezia locală, se efectuează o mică incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurală în care se va introduce o teacă (un tub de plastic care permite manipularea echipamentului necesar intervenției).
Cel mai frecvent se utilizează abordul femural, însă uneori acest lucru se poate realiza și prin abord la nivelul arterei brahiale (incizie la nivelul plicii cotului) sau arterei radiale (incizie la nivelul încheieturii mâinii). Ulterior se administreaza heparina (un medicament care previne formarea cheagurilor de sânge în timpul intervenției).
Pe teacă se introduce un ghid (un fir subțire) cu care se va traversa leziunea, apoi, urmând ghidul va fi introdus un nou cateter. Se vor efectua angiografii repetate pentru a verifica în permanență localizarea cateterelor.
Ulterior se dilată leziunea cu ajutorul unui balonas care va fi umflat cu substanta de contrast diluata, urmand ca apoi sa se monteze stentul necesar menținerii vasului la dimensiuni normale.
La final se verifică prin arteriografie poziția stentului și dacă există stenoza restantă. Uneori pot fi necesare dilatari la nivelul stentului, după ce acesta a fost montat în poziția dorită. Atunci când procedura se consideră încheiată, se retrag toate cateterele. Teaca mai poate fi lăsată pe loc câteva ore.