Ce este Fibromul Uterin?

Fibromul uterin reprezintă cea mai frecventă tumoră benignă (necanceroasă) ce se dezvoltă în stratul muscular al uterului (miometru). Este cel mai des întâlnit la femeile aflate la vârsta reproductivă. Această tumoră solidă benignă apare la aproximativ 40% dintre femeile aflate la vârsta fertilă și la 40-60% dintre femeile cu vârsta peste 40 ani.

Cauza clară a dezvoltării fibroamelor este neclară, dar se consideră argumentul genetic şi o dezvoltare a susceptibilităţii la stimularea hormonală. Fibroamele variază că dimensiune de la foarte mici la dimensiunea unui pepene galben sau mai mare. În unele cazuri, pot cauza creşterea uterului că la o sarcină de luna a cincea sau mai mare.

3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine cândva pe parcursul vieții. În majoritatea cazurilor, ele nu sunt conștiente de prezența fibroamelor, acestea fiind deseori asimptomatice.

De foarte multe ori, fibromul uterin reprezintă una din cauzele INFERTILITĂȚII.

Simptome

Care sunt simptomele fibromului uterin?

Dacă te confrunți cu:

Dureri pelvine anormale

Dureri de spate

Urinări frecvente, dureroase

Dureri în timpul actului sexual

Menstruații abundente

Dureri menstruale

Sângerări intermenstruale

Balonare, constipație

sunt foarte mari șansele să ai fibrom uterin. Un diagnostic concret se poate oferi după realizarea unui RMN pelvin sau a unei ECOGRAFII ENDOVAGINALE.

Procedura de embolizare a fibromului uterin

Este necesar că pacientelor diagnosticate cu fibrom uterin (în urmă consultului ginecologic și a examenelor imagistice) să li se prezinte opțiunile de tratament existente (histerectomie, miomectomie segmentară, terapie hormonală sau embolizare) precum și avantajele și dezavantajele fiecărei metode.

Alegerea modalității terapeutice trebuie să țînă cont în principal de dorințele pacientei privind integritatea anatomică, riscurile operatorii imediate și pe termen lung, posibilitatea de a mai avea copii, calitatea vieții după tratament.

Cea mai modernă metodă de tratament este embolizarea – o terapie non-invazivă, non-chirurgicală, ce realizează blocarea arterelor uterine, conducând la devascularizarea și resorbția fibroamelor.

Indicația

Cum se stabilește indicația pentru embolizarea fibromului?

Trebuie sã vã programați pentru o consultatie la medicul radiolog interventionist.

Veniți la consultație cu o ECOGRAFIE ENDOVAGINALÃ recentã (sub 3 luni zile) sau RMN pelvin recent.

Veniți la consultație cu rezultatul unui TEST PAPANICOLAU.

Beneficii

Cine poate beneficia de embolizarea fibromului uterin

Pentru orice metodă terapeutică, există o serie de indicații și contraindicații. În principiu, orice fibrom uterin, unic sau multiplu, indiferent de dimensiuni, poate fi tratat prin embolizare.

Principalele beneficiare ale acestei metode terapeutice sunt:

  • Femeile tinere cu fibromatoză uterină simptomatică și care doresc să aibă copii;
  • Femeile aflate în apropierea menopauzei, cu fibroame unice sau multiple simptomatice;
  • Indiferent de vârsta, pacientele care doresc un tratament conservator, minim invaziv, care nu necesită anestezie generală sau transfuzii sangvine.

Avantaje și Beneficii

Avantajele și beneficiile embolizãrii fibromului uterin

Avantaje

  • Este o procedură minim-invazivă.
  • Se efectuează sub control radioscopic.
  • Procedura durează 30-60 minute.
  • Nu rezultă cicatrici.
  • Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12 ore.
  • Anestezia este locală, în locul puncției.
  • Riscurile sunt scăzute.
  • Spitalizarea durează 24 ore.
  • Recuperarea este rapidă.

Beneficii

  • Un beneficiu major este că această intervenție PĂSTREAZĂ UTERUL.
  • 90% din femei prezintă reducerea semnificativă sau totală a sângerării abundente în timpul menstruației.
  • Procedura are 85% eficiență pentru durere.
  • Procedura este eficientă pentru fibroame multiple și fibroame mari.
  • Recurența fibroamelor tratate este extrem de rară.
  • Procedura este indicată și în sarcinile extrauterine cu localizare cervicală.
  • Pentru pacientele cu polifibromatoză (cu mai multe fibroame uterine), procedura este o alternativă excelentă. În cadrul intervenției chirurgicale, poate fi dificilă scoaterea tuturor fibroamelor și conservarea uterului.

PROCES

Cum se desfãșoarã procedura de embolizare a fibromului?

Embolizarea uterină este efectuată de medicul radiolog specializat în tehnică de radiologie intervențională, în sala de angiografie. Durata procedurii este de aproximativ 30-60 de minute, iar expunerea la raze X, necesară ghidajului angiografic, este de numai 2-4 minute. Astfel, doză de radiații absorbite de pacientă este foarte redusă, mai mică decât cea primită pentru un examen baritat și semnificativ mai scăzută decât cea pentru un examen CT pelvin. Pacienta rămâne conștientă pe toată durata intervenției. În unele cazuri, se poate recurge la o sedare ușoară.

Pacienta este așezată pe masă angiografică în decubit dorsal, cu brațul stâng așezat într-un suport special. Zona articulației cotului este dezinfectată înaintea realizării unei anestezii locale cu xilină. Angiograful ne arată vasele de sânge, știm în permanență unde ne aflăm.

Se puncționează arteră brahială și se montează o teacă arterială de numai 1.33 mm grosime (4F). După ce vor fi administrate 5000 u.i de heparină, prin teacă se va introduce intraarterial un cateter. Sub ghidaj radioscopic, cateterul este condus până la nivelul arterelor uterine.

După procedură

Ce se întâmplã dupã procedura de embolizare?

După embolizare este posibil să simțiți durere timp de câteva ore după intervenție. Durerea se poate asemăna cu durerea din timpul ciclului. Intensitatea durerii diferă însă mult de la o pacientă la altă, putând varia de la o ușoară jenă pâna la crampe abdominale destul de intense.

În astfel de cazuri se administrează medicație analgezică. Pentru confortul pacientei se pot administra substanțe analgezice de la începutul intervenției. Durerea post-embolizare este o manifestare normală, cu o durată de câteva ore dar care poate fi combătută eficient prin medicația adecvată.

Veți bea cel puțin 2 litri de apă, pentru a elimina substanța de contrast. Pansamentul de la locul puncției se scoate la 12-24 de ore.

Deși este o procedură sigură, că orice tratament medical, embolizarea prezintă anumite riscuri:

Exemple înainte și după embolizare fibrom uterin

Rezultate

CE TREBUIE SĀ ȘTIȚI

Contraindicațiile embolizãrii fibromului uterin

Există și cazuri în care nu se poate realiza această procedură.

  • PREZENȚA UNEI INFECȚII – Dacă există o infecție (zona genitală) , întâi se va trata infecția respectivă, apoi se va putea realiza embolizarea.
  • ALERGIE LA IOD – în cazul în care pacienta este alergică la substanță de contrast iodată, aceasta se va înlocui cu dioxid de carbon.
  • PREZENȚA SARCINII – embolizarea se recomandă să fie efectuată înainte de a rămâne însărcinată. În timpul sarcinii este exclusă această intervenție. Mai mult decât atât, dacă nu realizează embolizarea înainte, este posibil ca fibromul să crească și să determine pierderea sarcinii.
  • SUSPICIUNE DE MALIGNITATE – trebuie îndepărtată întâi orice suspiciune legată de existența unei tumori maligne.
  • PREZENȚA UNUI FIBROM GIGANT – în cazurile în care fibromul depășește sau este egal cu 15 cm, se recomandă mai curând intervenția chirurgicală.

Programeazã-te la o consultație!

Completează cu ușurință formularul de contact, lasă-ne detaliile corecte și complete, apoi urmează să revenim cu o confirmare pentru programarea consultației.