Ce este Varicocelul?

Varicocelul este o problemă medicală specific masculină, ce afectează până la 20% din bărbați, la un moment dat în viață (în special, segmentul de vârstă 18-35 de ani). Este reprezentat de o tulburare a fluxului sanguin, ce determină dilatarea anormală a vaselor de sânge de la nivelul testiculelor.

Cel mai adesea, varicocelul apare la testiculul stâng, ca urmare a unor particularități anatomice vasculare. Apare în copilărie, însă această afecțiune este descoperită cel mai frecvent în perioada post-adolescentă.

Deoarece afecțiunea implică o creștere locală a temperaturii (prin stagnarea sanguină la nivel testicular), procesul de producere a spermatozoizilor este afectat, precum și calitatea și motilitatea acestora.

Simptomatic, el se prezintã prin durere locală la nivelul testiculului stang, mai ales la efort fizic. Unii pacienti se prezinta la medic fiindca au descoperit prin palpare ca “le-a crescut ceva” in scrot, un fel de formatiune, iar între cele doua testicule există o diferență importantă de volum. Dar sunt și multe situații când pacientul cu varicocel nu are nici un simptom și este descoperit atunci când merge la o evaluare pentru infertilitate.

Simptome

Care sunt simptomele varicocelului?

Varicocelul rămâne frecvent nediagnosticat o perioadă importantă de timp. Pacientul poate simți durere sau tensiune la nivel testicular, în cazul varicocelului de mari dimensiuni, sau poate remarca diferențe de volum și textură între testicule; dilatația venelor ia forma unui „ghem” sau „sac de râme” resimțit la palpare.

Dacă te confrunți cu:

Senzație de greutate în scrot

Mâncărime la nivelul scrotului

Jenă testiculară însoțită de durere continuă

Uneori, nici un simptom

Dureri în timpul actului sexual

Incontinenţa urinară

Infertilitate

Urinări frecvente

Tulburări sexuale și psihonevrotice

Senzația de disconfort apare de regulă după o perioadă de stat în picioare prelungit, dar cu timpul, este prezentă și când bărbatul este așezat orizontal.Testiculul pare la început mai mare, cu dilatatii venoase neregulate palpabile prin peretele scrotal. În timp, varicozitatile ajung sa se extindă și la scrot.Treptat, varicocelul poate determina atrofierea testiculului afectat.
De aceea, este foarte important să realizați controale regulate.

Infertilitatea

Varicocelul și infertilitatea

În multe situații, varicocelul este diagnosticat printr-o examinare clinică a scrotului, atunci când pacientul se prezintă la medic cu tulburări sexuale sau infertilitate.

Varicocelul se regăsește frecvent la un procent destul de mare în rândul bărbaților care suferă de infertilitate. Este considerat cea mai importantă cauză de infertilitate masculină, fiind răspunzător de aproximativ 40% din cazurile de infertilitate a cuplului.

Se consideră că varicocelul ar putea avea o origine genetică și ar fi favorizat de sedentarism sau de ortostatism (stat prelungit în picioare).

Diagnostic

Cum se depisteazã varicocelul?

Lucrurile sunt foarte simple: aveți nevoie doar de o ECOGRAFIE TESTICULARĂ. Aceasta ne va arata imediat dacă varicocelul este prezent și localizarea. Prin urmare, orice barbat, la orice vârstă trebuie să urmeze această procedură. E mai bine să tratezi decât să ignori.

Uneori este prezentată histerectomia ca opțiune de tratament, dar aceasta nu este ideală, deoarece venele varicoase anormale sunt lăsate în urmă. Dacă există durere cronică persistentă după histerectomie, embolizarea venelor ovariene este fie foarte dificilă, fie imposibilă.

Tratamentul conservator cu hormoni este, de asemenea, o opțiune. Există câteva tratamente medicamentoase medicale care s-au dovedit a fi oarecum eficace în reducerea durerii și a dimensiunii venelor varicoase. Acest lucru nu va elimina totuși venele anormale și va necesita terapie medicală continuă.

Alte opțiuni de tratament sunt operația deschisă sau laparoscopică pentru a lega venele afectate. Ambele proceduri sunt mai invazive decât embolizarea venelor ovariene și necesită anestezie generală și o perioadă mai lungă de recuperare. Venele anormale pot fi, de asemenea, lăsate în urma și necesită intervenții chirurgicale repetate sau embolizarea venelor ovariene.

Cum se stabilește indicația de embolizare a varicocelului?

  • Trebuie să vă programați la o consultație la medicul radiolog intervenționist.
  • Să veniți la consultație cu o ecografie testiculară.

Care sunt avantajele embolizãrii varicocelului?

Majoritatea bărbaților suferă o intervenție chirurgicală pentru tratamentul varicocelului. Acest lucru se întâmplă, de obicei, pentru că sunt trimiși pentru evaluare la chirurgi și mulți dintre aceștia nu știu despre embolizarea varicocelului.

Prin urmare, tratamentul varicocelului prin embolizare are un impact imediat asupra fertilității bărbatului și îmbunătățește calitatea vieții, în cazul pacienților ce prezintă disconfort fizic sau estetic.

Stabilește o consultație și vino să avem grijă de sănătatea ta!

Avantaje

  • Procedura este minim-invazivă.
  • Anestezia este locală, în locul puncției.
  • Sunt mult mai puține riscuri și efecte secundare.
  • Spitalizarea durează câteva ore.
  • Nu rezultă cicatrici.
  • Procedura durează aprox. 1 ora.
  • Recuperare este rapidă. Chiar și pacienții care desfășoară activități solicitante din punct de vedere fizic pot reveni la munca în prima sau a doua zi după embolizare, spre deosebire de pacienții tratați chirurgical care au nevoie de recuperare îndelungată.
  • Există posibilitatea de a trata varicocelul la ambele testicule în cadrul unei singure intervenții, printr-o singură puncție venoasă (intervenția chirurgicală necesită două incizii deschise separate).
  • Este la fel de eficientă ca și intervenția chirurgicală în ceea ce privește ameliorarea durerii, analiza lichidului seminal și posibilitatea unei sarcini.
  • Embolizarea varicocelul NU necesită o incizie chirurgicală în zona scrotului.

Embolizarea varicocelului reprezintă o opțiune terapeutică excelentă pentru tratarea acestei afecțiuni. Se efectuează sub control radioscopic, în sala sterilă de angiografie, sub anestezie locală.

Pacientul este conștient pe toată durata intervenției și nu simte durere. Se introduce un mic tub într-o venă (vena femurală) cu ajutorul unei incizii mici la nivelul pielii.

Urmează apoi ca un cateter subțire să fie ghidat sub control radioscopic până la nivelul vaselor varicoase (unde se află varicocelul). Se injectează substanță de contrast pentru a configura o hartă a venei (venograma) și se introduc prin cateter în vena substanțe sclerozante sau mici dispozitive metalice denumite “coil-uri”. În acest mod, venele varicoase sunt blocate, iar stagnarea sângelui la acest nivel, prevenită.

Se îndepărtează apoi tubul și nu sunt necesare copci. După finalizarea procedurii, se îndepărtează cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se realizează compresiunea venei folosite ca abord.

Pacientul rămâne sub observație timp de cateva ore și apoi poate pleca acasă în aceeași zi. Recuperarea după embolizarea varicocelului durează de obicei mai puțin de 24 de ore, iar reluarea activităților poate avea loc chiar de a doua zi.

Procedura

Ce este embolizarea varicocelului? Cum se desfãșoarã procedura?

Programeazã-te la o consultație!

Completează cu ușurință formularul de contact, lasă-ne detaliile corecte și complete, apoi urmează să revenim cu o confirmare pentru programarea consultației.