Angiografia carotidianã

Știm că rolul arterelor este acela de a aproviziona creierul cu sânge oxigenat. Ele se pot înfunda cu depozite de grăsime (plăci) care încetinesc sau blochează fluxul de sânge către creier și care poate duce la un accident vascular cerebral.

Angiografia carotidiană este o procedură minim invazivă utilizată pentru a localiza orice acumulare de plăci de aterosclerotice în arterele carotide. Se introduce un tub gol de mici dimensiuni, de aproximativ 2 mm, în artera femurală, în zona inghinală, care duce la arterele carotide. Urmărind fluxul de contrast, se poate identifica orice îngustare a vaselor. Investigația de angiografie este considerată cea mai bună metodă pentru imagistica vaselor carotide și cerebrale.

Simptome

Care sunt simptomele Angioplastiei carotidiene

Dacă te confrunți cu:

Convulsii

Cefalee

Simptome de tip stroke-like

Slăbiciune

Paralizie

Lipsa de coordonare

Tulburări vizuale

Dificultăți de vorbire (afazie)

Probleme cu memoria

Cefalee bruscă severă

Tulburări neurologice

sunt foarte mari șansele să ai nevoie de o Angiografie carotidiană. Aceasta ajută la:

Procedura

Angioplastia arterelor carotide cu stent

Angioplastia carotidiană este o procedură minim invaziva și se desfășoară în sala de angiografie. Reprezintă o alternativă la procedura chirurgicală, endarterectomia carotidei standard. Medicii introduc un cateter cu un balon mic în vârful din artera redus. Umflarea balonului comprimă țesutul gras, lărgește artera și obține îmbunătățirea fluxului de sânge. Apoi se introduce un stent pentru a menține artera de la îngustarea din nou.

Dacă se găsesc stenoze, se pătrunde prin acestea cu un ghid subțire, se amplasează un filtru de protecție antiembolie cu scopul de a proteja creierul în cazul dislocarii unei plăci de aterom. Se traversează stenoza cu un stent din Nitinol autoexpandabil care se fixează de-a lungul stenozei carotidiene. Prin aceasta intervenție se restabilește fluxul sangvin spre creier și se elimină riscul unui AVC. Stentul menține artera deschisă și scade riscul ca aceasta să se îngusteze din nou.

Angioplastia carotidiană cu montare de filtru antiembolie și stent din Nitinol poate fi utilizată atunci când metodele chirurgicale tradiționale nu sunt fezabile sau sunt prea riscante.

Pentru majoritatea oamenilor, angioplastia și stentarea carotidiană crește fluxul de sânge prin artera blocată, reduce riscul de atac cerebral sau simptomele acestei afecțiuni.

Cu toate acestea, în cazul în care aveți simptome că afecțiunea ar reveni, cum ar fi probleme cu mersul pe jos, cu vorbitul, aveți o amorțeală pe o parte a corpului sau alte simptome similare cu cele pe care le aveați înainte de procedură, adresați-vă medicului cât mai repede

Indicația

Cum se stabilește indicația pentru Angioplastia carotidianã?

Trebuie să vă programați pentru o consultație la medicul cardiolog.

Veniți la consultație cu un set complet de analize de sânge.

Veniți la consultație cu rezultatul la o electrocardiogramă și un doppler carotidian.

Tratament

Alte opțiuni de tratament

1. Ateroscleroza

Dacă aveți arterele carotide îngustate (ateroscleroza) și chiar dacă nu aveți simptome de atac cerebral ar putea fi cazul să aveți nevoie de angioplastie și stentare carotidiană.

În unele cazuri se poate apela la chirurgia tradițională carotidiană (endarterectomia carotidiană) pentru a elimina acumularea de plăgi (material gras), care conduc la îngustarea arterelor. Dar cele mai multe ori, angioplastia și stentarea sunt o opțiune mai bună.

2. Prevenție atac cerebral

Angioplastia carotidiană și stentarea pot fi alese pentru a preveni sau pentru a trata un atac cerebral în cazul în care:

  • ați avut un atac cerebral sau atac ischemic tranzitor (AIT sau atac cerebral minor);
  • aveți o arteră carotidă blocată în proporție de 70% sau mai mult și mai ales
  • dacă ați avut un atac cerebral sau simptome ale acestei afecțiuni;

3. Afecțiuni cardiace severe sau boli pulmonare

Starea de sănătate nu este suficient de bună pentru a suporta o interventie chirurgicală, de exemplu, dacă aveți o afectinune cardiacă severă sau boli pulmonare, ați făcut tratament cu radiații pentru o tumoare la gât sau dacă ați avut deja o endarterectomie și s-a produs din nou îngustarea arterelor după intervenție.

4. Stenoza carotidiană

Stenoza carotidă aterosclerotice este un blocaj al arterei principale a gâtului. Aceasta este o cauză comună de accident vascular cerebral. Depunerile care duc la acest blocaj se pot forma din cauza creșterii colesterolului, fumatului, sedentarismului, obezității, diabetului.

Programeazã-te la o consultație!

Completează cu ușurință formularul de contact, lasă-ne detaliile corecte și complete, apoi urmează să revenim cu o confirmare pentru programarea consultației.