Dacă te confrunți cu:
Convulsii
Cefalee
Simptome de tip stroke-like
Slăbiciune
Paralizie
Lipsa de coordonare
Tulburări vizuale
Dificultăți de vorbire (afazie)
Probleme cu memoria
Cefalee bruscă severă
Tulburări neurologice
sunt foarte mari șansele să ai nevoie de o Angiografie carotidiană. Aceasta ajută la:
Trebuie să vă programați pentru o consultație la medicul cardiolog.
Veniți la consultație cu un set complet de analize de sânge.
Veniți la consultație cu rezultatul la o electrocardiogramă și un doppler carotidian.
1. Ateroscleroza
Dacă aveți arterele carotide îngustate (ateroscleroza) și chiar dacă nu aveți simptome de atac cerebral ar putea fi cazul să aveți nevoie de angioplastie și stentare carotidiană.
În unele cazuri se poate apela la chirurgia tradițională carotidiană (endarterectomia carotidiană) pentru a elimina acumularea de plăgi (material gras), care conduc la îngustarea arterelor. Dar cele mai multe ori, angioplastia și stentarea sunt o opțiune mai bună.
2. Prevenție atac cerebral
Angioplastia carotidiană și stentarea pot fi alese pentru a preveni sau pentru a trata un atac cerebral în cazul în care:
3. Afecțiuni cardiace severe sau boli pulmonare
Starea de sănătate nu este suficient de bună pentru a suporta o interventie chirurgicală, de exemplu, dacă aveți o afectinune cardiacă severă sau boli pulmonare, ați făcut tratament cu radiații pentru o tumoare la gât sau dacă ați avut deja o endarterectomie și s-a produs din nou îngustarea arterelor după intervenție.
4. Stenoza carotidiană
Stenoza carotidă aterosclerotice este un blocaj al arterei principale a gâtului. Aceasta este o cauză comună de accident vascular cerebral. Depunerile care duc la acest blocaj se pot forma din cauza creșterii colesterolului, fumatului, sedentarismului, obezității, diabetului.