Indicația de angioplastie a stenozelor de artere renale se stabilește :
Comparativ cu o intervenție chirurgicală, angioplastia prespune riscuri scăzute. Complicațiile posibile sunt echimoza sau un hematom la nivelul puncției, de aceea e foarte important ca după procedura să stați 12 ore în poziție întinsă în pat, cu piciorul întins.
În cazuri rare, injecția cu produs de contrast cu iod poate determina erupții cutanate sau greață tranzitorie. Insuficiența renală datorită produsului de contrast este risc mult diminuat prin hidratare orală corespunzătoare și prin perfuziile de hidratare care se administrează înainte și după procedură.
Accidentul vascular cerebral, ischemia de membre inferioare, ischemia renală sunt complicații foarte rare.
DE REȚINUT:
Rezultatele dilatației stenozei de artere renale se reflectă în valorile tensiunii arteriale.
În cazul în care o placă de colesterol e responsabilă pentru stenoză, în 2/3 din cazuri va exista o scădere a valorilor hipertensiunii arteriale ceea ce va permite diminuarea dozelor de medicație antihipertensivă sau chiar stoparea acestora. În caz de displazie, rezultatele sunt și mai bune, cu o rată de succes de 90%.
Se vor efectua ecografii Doppler de control pentru urmărirea persistenței în timp a patentei arterei. Uneori, în 10-20% există posibilitatea unei recidive, mai ales în primele 3-6 luni după procedura. Este foarte important de prevenit această recidivă prin controlul factorilor de risc pentru ateroscleroză: oprirea fumatului, regim alimentar sărac în grăsimi saturate, controlul colesterolului, controlul tensiunii.