Ce este Adenomul de Prostatã

Adenomul de prostată, cunoscut în terminologia medicală ca hiperplazie benignă de prostată, reprezintă cea mai frecventă afecțiune a prostatei, afectând aproximativ 75% dintre bărbații cu vârsta între 50-60 de ani. Prostata este un organ musculo-glandular specific sexului masculin, cu rol în capacitatea de reproducere și reprezintă cel mai vulnerabil organ al patologiei masculine.

Când prostata se mărește, așa cum se întâmplă în cazul adenomului de prostată, ea poate determina o serie de simptome ce afectează negativ calitatea vieții pacientului. Poate exercita presiune asupra vezicii urinare și uretrei, tubul prin care urina se scurge din vezică, fenomen ce duce la apariția de probleme ale vezicii urinare, ale tractului urinar sau ale rinichilor.

Evoluția

Cum evoluează Adenomul de Prostatã

Din punct de vedere clinic, evoluția adenomul de prostată poate cunoaște 3 etape:

  • Faza de prostatism – hipertrofia musculaturii vezicale, scade forța jetului urinar.
  • Faza de retenție incompletă fără distensie vezicala – atrofierea musculaturii vezicale și apariția reziduului vezical – capacitatea de stocare a vezicii urinare, urinări dese și cu dificultate.
  • Faza de retenție incompletă cu distensie vezicala – distensia vezicii, disurie intensă, urinări dese, incontinență urinară prin prea plin.

Simptome

Care sunt simptomele Adenomului de Prostatã

Dacă te confrunți cu:

început ezitant al urinarii

Senzația de golire incompletă a vezicii urinare

Urinari frecvente, pe parcursul nopții

Dureri în timpul urinarii

Obstrucția căilor urinare

Retenția acută de urină

Adenomita

Insuficiența renală

︎Infecții uro-genitale

Urinare cu sânge

sunt foarte mari șansele să ai adenom de prostată. Având în vedere aceste riscuri, este recomandat ca toți bărbații de peste 50 de ani să beneficieze anual de un control urologic, pentru a depista precoce apariția adenomului de prostată.

Procedura

Procedura de embolizare a Adenomului de Prostatã

Această intervenție de radiologie intervențională este o metodă terapeutică minim-invazivă, constă în cateterizarea supra-selectivă a arterelor prostatice cu un micro-cateter, urmată de embolizarea acestora cu microparticule neresorbabile.

Reprezintă o alternativă modernă la chirurgia urologică, folosită în trecut ca singura opțiune de tratament a cazurilor avansate.

Tehnica chirurgicală clasică de tratament al adenomului implică o perioadă de pregătire preoperatorie, este laborioasă, riscantă și urmată adesea de tulburări ale vieții sexuale.

Descoperă mai jos în ce constă procedura de embolizare a adenomului de prostată și care sunt avantajele sale în comparație cu intervenția chirurgicală clasică.

Tratament

Alte opțiuni de tratament

Procedura durează aproximativ 1 oră și se efectuează într-o sală sterilă de angiografie de către un medic radiolog interventionist. ︎Pacientul este conștient, așezat în decubit dorsal. La nivelul zonei de abord se face o anestezie locală, prin urmare pacientul nu resimte durere. Prima parte a intervenției constă în arteriografia vaselor pelvine.

A doua parte a intervenției constă în cateterizarea supraselectivă a arterelor prostatice cu un microcateter, urmată de embolizarea lor cu microparticule neresorbabile de 250-500 microni. Ischemia indusă în țesutul adenomatos este urmată de o resorbție progresivă, cu reducerea consecutivă a volumului prostatei.

Procedura se finalizeazã în momentul în care s-a obținut ocluzia aproape completă a ambelor artere prostatice. După finalizarea procedurii, cateterele și tecile arteriale sunt îndepărtate, iar la locul de puncție se realizează compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obține compresia, se aplică un pansament compresiv ce trebuie păstrat până la 24 de ore pentru a evita sângerarea. Pacientul este externat la câteva ore si va urma un tratament antiinflamator și antibiotic timp de 10 zile.

Deși rar întâlnite, pot să apară complicații minore în urma embolizării: hematurie (sânge în urină), hemospermie (sânge în spermă) sau hematom la locul unde s-a realizat puncția. Acestea se pot trata. Nu au fost raportate complicații majore și nici cazuri de disfuncție sexuală, incontinență urinară în urma procedurii de embolizare a adenomului de prostată.

Reușita procedurii se defineste prin embolizarea cel puțin a unei artere prostatice. Acest rezultat se obține în 95% dintre cazuri. Ameliorarea clinică a pacientului se obține rapid, încă din primele 48-72 de ore. Pacientul va efectua controale clinice și ecografice la 1 luna, 3 luni și 6 luni postembolizare. Între 85% și 90% dintre pacienți înregistrează la 6 luni post-procedură un rezultat clinic satisfăcător.

Indicația

Cum se stabilește indicația pentru embolizarea adenomului de prostatã?

Trebuie să vă programați pentru o consultație la medicul urolog.

Veniți la consultație cu o ECOGRAFIE testiculară, fie CT pelvis sau IRM pelvis.

Veniți la consultație cu rezultatul ecografiei testiculare.

Tratament

Alte opțiuni de tratament

Tratament medicamentos

Tratamentul de primă elecție, pentru stadiile incipiente, este cel medicamentos, însă dacă răspunsul la tratament este nesatisfăcător sau adenomul este avansat, apare nevoia unor soluții terapeutice superioare.

Variante de tratament minim-invazive există. Nu trebuie să tolerați sau să vă confruntați cu aceste schimbări în viață.

Chirurgia urologică

Embolizării adenomului de prostată Reprezintă o alternativă modernă la chirurgia urologică, folosită în trecut ca singura opțiune de tratament a cazurilor avansate.

Tehnica chirurgicală clasică de tratament al adenomului implică o perioadă de pregătire preoperatorie, este laborioasă, riscantă și urmată adesea de tulburări ale vieții sexuale.

Avantaje și Beneficii

Avantajele și beneficiile embolizãrii adenomului de prostatã

Avantaje

  • Se utilizează anestezia locală.
  • Este o procedură sigura, confortabilă, minim-invaziva.
  • Nu implica durere.
  • Nu rămân cicatrici.
  • Dureaza aprox. 60 min

Beneficii

  • Nu apare ejacularea retrogradă.
  • Nu este afectată fertilitatea.
  • Pacientul este externat la numai 3 ore după intervenție
  • Recuperarea este rapidă.

Complicațiile adenomului de prostatã

Netratat, adenomul de prostată poate declanșa în timp complicații grave pentru pacienți:

  • Retenția de urină cronică completă repetată
  • Litiază vezicală
  • Rezidiu vezical mare – peste 200 de ml
  • Rezidiu vezical tulbure
  • Degradarea funcției renale

Este necesar să rețineți că embolizarea adenomului de prostată este opțiunea primă în ceea ce privește pacienții vârstnici și mai ales a acelora în care riscul de anestezie totală ar putea fi fatal.

Foarte important e faptul că prin această procedură se tratează și cauza, nu doar simptomele.

După procedura de embolizare, dimensiunea adenomului de prostată poate scădea cu până la 30%, ceea ce oferă un confort sporit pacientului atât fizic cât și emoțional.

Programeazã-te la o consultație!

Completează cu ușurință formularul de contact, lasă-ne detaliile corecte și complete, apoi urmează să revenim cu o confirmare pentru programarea consultației.